NIEUWS
     

2 JANUARI 2007

Beste mensen allereerst wensen wij iedereen een gelukkig, liefdevol, succesvol en creatief 2007 toe.In 2007 zijn Ewout & Etienne weer actief bezig met optredens en met het schrijven aan een nieuw avondvullend programma. Naar verwachting zal het nieuwe programma SF heten en in seizoen 2007/2008 te zien zijn in de grotere theaters van de kleinste gehuchtjes ergens in de provincie waar nog nooit iemand van heeft gehoord. 

Dat zijn dus onze voornemens op lange termijn. Op korte termijn, dan zelf zeer korte termijn, staat er weer een optreden van ons gepland in onze hometown Zwolle. In eerste instantie zouden wij weer in het kleine maar gezellige Papenstraattheater staan. Hetzelfde theater waar we bijna twee jaar geleden ook speelden voor twee keer een uitverkochte zaal. Deze keer was het optreden al in de voorverkoop uitverkocht en is er besloten om ons te verplaatsen naar de Dommerholtzaal. Een grotere zaal in Odeon. Met andere woorden: er zijn weer kaartjes te krijgen!! Wees wel snel want voor je het weet zijn ze weg. 

Tot en met 7 januarie zijn Ewout & Etienne nog te zien en te horen in het centraal museum te Utrecht op de expositie Humor vs. Art van Xpose een jongeren commissie die jongeren naar het museum probeert te brengen. Voor deze expositie zijn zes verschillende cabaretiers gevraagd om een lied, monoloog of iets anders te maken en zich daarvoor te laten inspireren door een kunstwerk. Het resultaat is te zien in Utrecht. 

Als we nog even terug kijken naar 2006 dan hebben we toch wel wat leuke dingen gedaan. Na het winnen van de gouden kabouter op het festival Cabaretske in Eindhoven, zijn we samen met de twee andere finalisten langs de grote steden van Brabant gereisd. Ik noem Veghel, Berlicum, Boxtel, Veldhoven en niet te vergeten Nuenen. 

Ook hebben wij deelgenomen aan de openingsvoorstellingen van het nieuwe theater in Zwolle, theater De Spiegel. En machtig mooi theater met technische snufjes en leuke technici en die dag hebben zo'n 4.000 mensen deze voorstelling bekeken. Wie weet staan we er over een tijdje met ons eigen orkest en een gigantisch decor en een flut voorstelling. 

En wat dacht je van twee keer een volle zaal in de Rode Hoed? 1.500 studenten hebben ons daar gezien tijdens de Idee week, de introductie week van de VU in Amsterdam. Twee geweldige voorstellingen gespeeld en Etienne heeft er een blauwe plek aan over gehouden. Hij viel namelijk iets te hard op het podium. Verder werden we door radio 2 uitgezonden als hoogtepunt van het Groninger Studenten Cabaret Festival. We stonden ook nog in de NRC Next en de Spits met Humor vs Art. Ook de nieuwe media hadden een beetje aandacht voor ons.

I-See TV - Klik hier voor de videoreportage
Over het 'Orgie-Feest' door Studenten TV uit Groningen.

Campus TV - Klik hier voor de videoreportage
Ewout over heftige reacties op islam-grapjes.

7 JULI 2006

Dag vriendjes en vriendinnetjes van Ewout & Etienne. We zijn even weg geweest met de nieuwsberichten maar we zijn weer helemaal terug. En we hebben wat mee gemaakt, niet waar Ewout? Nou zeg dat wel Etienne. Waar zal ik beginnen? Vertel ze maar over de finale van TOP-cabaret.

In verband met een nieuw megalomaan theater in Zwolle zijn we uitgeweken naar poppodium Hedon. De zaal was goed gevuld en in de voorlopig laatste finale van TOP-cabaret stonden bijzonder goede acts. Chris van den Ende, Robbert Jan Proos, Olaf en Jasper, Jhonny Ruisch en Merijn Scholten. Na het tellen van de stemmen aan het eind van een gezellige en succesvolle avond bleek Merijn Scholten de winnaar! Hij won een cheque ter waarde van € 1000,- aangeboden door onze sponsors van het CAD. De andere finalisten kregen een condoom, lippenbalsem en een ketting met een lichtje van het Consultatiebureau Alcohol en Drugs.

Ewout, zal ik nu wat vertellen over ons heftige weekend op Texel? Ja, doe maar!
Nou tijdens het pinksterweekend zijn we naar Texel gegaan om daar op het Broadway festival te spelen. Een ontzettend leuk festival waarbij huiskamers, keukens en garages werden ontruimd en omgetoverd tot kleine theatertjes. Hier speelden we zowel op de zaterdag als op de zondag vier keer onze half-uurs-voorstelling. In totaal hebben in die twee dagen, zo'n 320 mensen ons gezien. Zowel in de avond als overdag was er een heel gezellig sfeertje. Alle cabaretiers sliepen bij elkaar in een grote kampeerboerderij en dan vraag je om 'problemen'. De onderlinge competitiedrang zorgde ervoor dat het voetballen overdag een ware strijd werd. Zo konden Olaf en Ewout toch nog meemaken hoe het voelt om te 'winnen' van Pieter Derks en Martijn Bouwhuis. Coen Jutte liet zich geblesseerd vervangen door Daniel van Veen en met dank aan de techniek van technicus Gerran Kroes werd het 9-8. Verder hebben we gefietst, de blote buik van Jochem Meyer bevoetbald, Ernst van der Pasch per ongeluk aan het schrikken gemaakt en bijna gepingpongd met Arnoud Kaldeway. Leuke ervaring was dat een publiekslid letterlijk van zijn stoel viel van het lachen en dat God uitviel aan het slot van de voorstelling! Het was ook leuk om Menno Nicolai, de organiasatie van het AKF, Johan Goossens, Pien Ankerman, Cor en Speelman en Speelman weer eens van dichtbij mee te maken.

Veel tijd om bij te komen van al dat kleinkunstgeweld hadden we niet. Direct van de boot reden we door naar Eindhoven om daar in een uitverkochte vernieuwde Eindhovense Schouwburg op te treden in de finale van festival CabareteSKE. We ontvingen daar de juryprijs AKA de 'Gouden kabouter' en de publieksprijs AKA de 'Omroep Brabant award'. Daarnaast konden we mooi jurycommentaar en een positieve recensie van het Eindhovens Dagblad en vijftiental nieuwe voorstellingen voor volgend seizoen in de zak steken. De andere finalist Peter Pannekoek zetten een heel bijzonder half uur neer, waarmee hij een week later de hoofdprijs van het Stand-up Comedy concours van het Amsterdams Kleinkunst Festival kon ophalen. Het Eindhovense Duo Compost kreeg het publiek helemaal los, maar kreeg alleen een bronzen kabouter. Nouja. We gaan een leuke tour tegemoet!

We hebben nog een flink aantal leuke avondvullende voorstellingen mogen spelen, maar ook een voorstelling samen met Katinka Polderman en Pieter Derks in Kukeleku was erg leuk! We hopen voortaan het nieuws en de speellijst wat beter bij te kunnen werken. Zo is nu de nieuwe speellijst online met daarin optredens in 'De Spiegel', 'Theater Zuidplein'en avondvullend weer in het 'Papenstraattheater'

4 FEBRUARI 2006

Tjonge jonge, lang geleden dat wij elkaar spraken. Hoe is het met jullie? Leuke jaarwisseling gehad?En hoe het met ons gaat? Nou prima. Leuke dat je er naar vraagt. Zo hebben we in de Rode Hoed opgetreden samen met een hoop bevriende cabaretiers: Roel C Verburg, Olaf en Jasper, Menno Nicolai en Robbert Jan Proos. Robbert Jan Proos kreeg van het studentenpubliek een prijs en won ook zeer verdiend de juryprijs. En wat dacht je van een optreden in het prachtige Groningse theatertje ‘Het Kruithuis’ samen met Ozzy & Tom? Ook speelden we in een overvolle lunchroom in Harderwijk waar het publiek zich had opgetut en we voor het eerst optraden met heuse security! Een echte uitsmijter! Op een podium van ongeveer twee vierkantmeter kregen we het publiek aan het bulderen.

We deden nog mee aan een benefiet in de schouwburgzaal van Odeon te Zwolle, vlak voor ons hilarische optreden was een hartverscheurend filmpje te zien over uitgemergelde, lijmsnuivende kinderen in Nairobi begeleid door een live gespeelde akoestische versie van ‘Somewhere over the rainbow’. Het spontane openingsgrapje van Ewout dat we voortaan een paar hongerige Keniaanse kindertjes meenemen om de zaal lekker op te warmen, leverde geen volle lach op. De initiatiefneemsters hebben i.i.g. genoeg geld opgehaald om in Nairobi hulpverlenend aan de slag te gaan… Zo zie je maar wat een cabaretduo kan bereiken…

We hebben in een paar leuke theatertje en cultuur-/jongerencentra gestaan. Zo stonden we in ‘De Groene Engel’ in Oss voor een publiek waar we niks van konden zien door de lampen die op ons stonden. Pas bij het slotapplaus zagen we dat de zaal redelijk gevuld was en wie er zat. Daarnaast hebben we heerlijk gespeeld in het altijd gezellige theater PePijn in Den Haag. Helaas is een bijkomend probleem met dat soort optredens, dat na het optreden, Ewout altijd aandacht krijgt en dat er allerlei erotisch getinte berichtjes in het gastenboek verschijnen.
WAAR ZIJN DE BERICHTJES VOOR THEATERTALENT ETIENNE???????

En zoals iedereen hebben ook wij goede voornemens. Ons goede voornemen is om meer in de theatertjes te komen. In tegenstelling tot veel mensen die hun goede voornemens niet naleven proberen wij dat zeker wel. Dus wie weet staan wij binnenkort in een theater bij u in de buurt. (waarschijnlijk met uitzondering van Carré, het circustheater enzovoort, ondanks het scherpe aanbod wat we ze hebben gedaan)

27 SEPTEMBER 2005

Een droomstart voor ons nieuwe seizoen… Een hoop nieuws dus ga er maar even flink voor zitten of klik vrolijk ergens anders naartoe op deze prachtsite…

In september mochten we een serie optredens doen die we niet snel zullen vergeten. In Utrecht stonden we op de UIT-dagen voor zo’n 3500 studenten. Vooral vrouwen en één Hongaar. Deze getatoeëerde meneer (in het bezit van gouden ketting) vond het nodig om het podium op te lopen ‘om ons in elkaar te slaan’. Al snel werd duidelijk dat het niet om een grap ging en de beste man werd binnen vijf minuten door de politie afgevoerd!

De Hongaar begon zijn betoog met het verzoek om iets te mogen zeggen… Hij vond het niet normaal dat wij grappen durfden te maken over de islam… Want dat was niet grappig… Waarop Ewout hem vroeg waar hij was tijdens de grappen over de Tweede Wereldoorlog en of hij de dood van 6 miljoen joden soms wel grappig vond. Tijdens dit interessante debat stonden we overigens in tutu. Daarna informeerden we of hij ook bezwaar had tegen ons materiaal over K3. Waarop de Hongaar het podium opstormde, maar tegen werd gehouden door een dappere technicus.

Op verzoek van het publiek sprongen ook enkele begeleiders tussen beide. Waarop Ewout zei: “Kijk, zij trappen erin… Die man tourt altijd met ons mee…. Denk nou even na… Zo’n ketting… Dat kan toch niet echt zijn… Nou gelukkig kan hij maar 1 ding tegelijk volgen… ” Daarna begon de man te schreeuwen… “Hij spreekt wel goed Nederlands…” Jaja, humor om te lachen…. Gerran gooide de CD aan en Ewout hield op verzoek van de organisatie even zijn bek. Toen werd de Hongaar onder luid applaus door de politie weggevoerd…

Maar het optreden was erg leuk… Hierna speelden we op de KEI-week bij ASV Hendrik. We liepen die avond 1750 euro mis, omdat Vindicat ons persé exclusief wou hebben voor de introductie en we al een contract hadden bij Hendrik. Uiteindelijk heeft Vindicat iets geboekt, wat ze zelf niet leuk vonden, maar dat is natuurlijk logisch. Voor een volle zaal speelden we avondvullend en we kregen een staande ovatie. In de VU-week speelden we samen met Ernst van der Pasch en Guido Weijers. Crea zat twee keer vol avondvullend en ook hier een staande ovatie. Ons leukste optreden moest toen nog komen. In het Rabotheater in Hengelo speelden we voor 800 studenten van de Universiteit Twente samen met Boom Chicago.

De techniek werd verzorgd door Wilfried Finkers en dat is een van onze grote voorbeelden (niet qua uiterlijk hoor) dus dat was erg bijzonder. De presentatie werd gedaan door Pieter Anne Mellema en zijn nieuwe cabaretpartner. Het publiek was erg enthousiast en het licht etcetera was werkelijk prachtig. Gaaf! Daarna vroeg TV-Oost of ze een special over ons konden maken. Ze hebben twee registraties van on gebruikt en maar liefst drie-diepte interviews. Kijk hier naar het filmpje…

Onze videoclip is trouwens eindelijk klaar! Nu moeten we nog een manier vinden om hem op TMF en MTV te krijgen. Hij zat ook in de TV-Oost special, maar de echte première moet nog komen. Iemand een idee? Check het resultaat in ieder geval hier… Totdat het verdwijnt achter een clipcode is de clip hier gewoon te downloaden.

Ook Top-cabaret is weer van start gegaan. In Kampen beginnen we 10 november om het echie met Olaf en Jasper & Menno Nicolai. De soundcheck was vorige week donderdag. Top-cabaret Zwolle is geopend door Robbert Jan Proos en Menno. Robbert Jan gaat door naar de play-offs aan het eind van het seizoen.

Onze nieuwste manier om collega-cabaretiers jaloers te maken is onze stagiaire! Rosely loopt 16 uur in de week stage voor de rest van het jaar. Erg handig en gezellig. Ze gaat vooral bezig met ons CKV-project, daarvan zal binnenkort uitgebreide documentatie komen op de site. Het is sinds het begin van dit seizoen ook mogelijk om met kunstbonnen te betalen.

Verder waren er nog optredens op de Haagsche Uitmarkt in theater Pepijn en in de Azijnfabriek in Roermond. In Pepijn kwam het grootste gedeelte van het publiek speciaal voor ons! Eerder in het jaar waren ze voor een CKV-project al een keertje langs geweest om een verslag te schrijven. Maar blijkbaar vonden ze het zo leuk dat ze speciaal terugkwamen om ons nog eens te bekijken. Op zich al leuk, maar we waren helemaal verbaasd toen twee meisjes vertelden dat ze ons op school na hadden gespeeld!

Ook voor CKV hadden ze het mp3’tje van ‘lekker’ gedownload om het voor de klas te kunnen playbacken. Nu worden we dus niet alleen maar geïmiteerd door bepaalde cabaretduo’s maar ook door twee meisjes uit Den Haag! Binnenkort is er ook een poster te bestellen via de site… In Theater Tamboer stonden we in een prachtige zaal met Amar en Olaf en Jasper, dat was dolletjes! Degene die onze clip op MTV krijgt, krijgt een speciale verrasingsprijs!

19 JULI 2005

Het is weer tijd voor een nieuw bericht hier. We zijn druk bezig om organisatorische dingen te regelen voor het komende seizoen. Het avondvullende programma wordt deze week geperfectioneerd. Het is gelukkig nog niet zo erg dat we onszelf drie dagen in een hutje op de hei opsluiten om inspiratie op te doen. We zitten gewoon bij onze regisseur Albert thuis achter zijn computer. We maken letterlijk ruzie over punten en komma's, dus de sfeer zit er goed in!

In de afgelopen maanden hebben we wel het één en ander meegemaakt. Zo is het festival Top-cabaeret tot een goed einde gekomen. Vanuit de play-offs zijn uiteindelijk Jeroen Pater, Roel C. Verburg en Ted Griffioen door het publiek genomineerd voor de finale. En toen was het: Op naar Odeon! En maar hopen dat de zaal vol komt te zitten. En gelukkig zat de schouwburgzaal lekker vol!

Het werd een geweldige avond met vooral ook top publiek. En omdat het publiek mocht stemmen, hebben we altijd een terechte winnaar: Roel C. Verburg. Hij ging naar huis met € 500,- en een kratje bier gesponsord door Grolsch. De voorzitter van het CvB van Hogeschool Windesheim deed nog persoonlijk een mail uit naar alle studenten en de burgemeester van Zwolle was ook van de partij. Veel dank voor alle hulp! Zelf mochten we een paar weken daarvoor nog een nieuw bier van Grolsch (Legioen) introduceren in een bioscoop te Nijmegen, met ook al zo'n burgemeester (alleen geen zaalversterking...). Het was een bijzondere ervaring! Wat een gegrolsch allemaal!


Top-cabaret was een groot succes en volgend jaar gaan we er dus gewoon mee door! We hebben ook overleg met het Deltion Cabaretfestival en Top-Cabaret Kampen gaat in September ook echt van start.

Natuurlijk hebben we ook de nodige leuke momenten beleefd tijdens onze eigen optredens. Zo stonden wij in Groningen voor studenten vereniging UNITAS. Zij boden ons een 9 gangen diner aan!!!! Etienne en Gerran hebben heerlijk zitten smullen. Na dit heerlijke diner kwam Ewout binnen met een overheerlijke magnetronmaaltijd...

Samen met Pieter Derks en een paar comedians van Comedy Adventure stonden we in Podium Gigant in Apeldoorn voor persooneelsvereniging. Het publiek kwam echt om te lachen. Alleen jammer dat de avond net iets te lang duurde. Als je zelf een cabaretavond organiseert is hier een tip: zorg dat de optredens op zo'n avond in totaal niet langer dan 2 uur. Daar zijn we zelf bij Top-cabaret helaas nog eens aan herrinerd.

Verder hebben we een optreden verzorgd tijdens een openpodium in Heerlen, vol met rappers en hiphoppers, mochten we Kunstbende Overijssel openen, hebben we in een Amsterdamse collegezaal gespeeld (met op verzoek van Etienne alleen blauwe M&M's) en namen we deel aan de cabaretdagen in theater PePijn. Als klap op de vuurpijl stonden we in een druk bezocht openluchttheater in het Vondelpark met Leon van der Zanden. Erg bijzonder om mee te maken!

En met ons persoonlijk gaat het ook goed. Zo heeft Etienne nu de beschikking over een eigen auto. Ewout wil hem graag pimpen in Ewout en Etienne stijl, maar Etienne ziet dat niet zitten. Hoe dan ook hoeven we nu niet meer uren in de trein te zitten met rekken vol koffers en apparatuur. Vooral met al die zware spullen onder de arm zo'n theater zoeken was niet altijd een pretje.

Ewout probeert nog wat vergaderingen mee te pakken, Albert is druk met grote openlucht voorstellingen (Zie hier voor de schitterende recensie) en Gerran is lekker van zijn vakantie aan het genieten.Aanstaande vrijdag hebben we nog een heel bijzonder optreden (in een TBS kliniek te Nijmegen) en daarna is het drie weken vakantie!!

Dus bij deze: Wij wensen je een hele fijne vakantie en als je weggaat, vergeet de Norit niet. (Grapje van Etienne niet helemaal begrepen door Ewout.)

11 MEI 2005

Ewout en Etienne staan organisatorisch onder druk! De mailbox staat tevol en de website wordt niet vaak genoeg bijgewerkt… Misschien moetenwe eens gaan praten met een impresariaat of gewoon onszelf klonen omte zorgen dat we alles wat beter bijhouden… Aan de andere kant is hetnatuurlijk hartstikke leuk dat we zoveel mogen spelen en er zijn weereen hoop leuke dingen gebeurt! We zijn ondertussen weer redelijk bij,dus u kunt ons weer boeken ;)

Ten eerste eens een nieuwtje over onze technicus: Gerran Kroes is naaraanleiding van onze avondvullende voorstelling in Odeon (te Zwolle)gevraagd om te solliciteren als technicus en is vervolgens aangenomen.Gerran gaat werken in het Papenstraattheater en dat is eensuperprofessioneel theater met hoge eisen, vooral ook aan de technici.Dus daar zijn we wel een beetje trots op.

Van onze eerste avondvullende voorstelling in Odeon verscheen eenpositieve recensie in de Stentor, maar bij onze tweede kregen we eenstaande ovatie! Na 90 minuten een staande ovatie krijgen van een zaalvol onbekende bezoekers die ook nog allemaal 10 euro hebbenneergelegd, is niet iedereen gegeven. Ook daar zijn we dus best trotsop!

Verder waren er nog wat bijzondere optredens: op 5 mei waren wegeprogrammeerd als afsluitende act op een van de grote podia tijdens het bevrijdingsfestival in deZwolse binnenstad. Er stond een compleet grasveld vol mensen (in deregen!) geduldig en oplettend naar ons programma te kijken. Tot onzeverbazing viel al het materiaal dat we deden erg goed! We haddengeanticipeerd op de moeilijke omstandigheden (openlucht, veelafleiding voor het publiek, regen, tussen de bandjes) door al onzeliedjes te doen met wat minder grappen dan gebruikelijk.

Juist de grappen bleven wonderbaarlijk goed overeind en ook de liedjesvielen gelukkig erg goed bij het verzamelde publiek! Een uniekeervaring om voor zoveel mensen op te treden. Ewout kreeg zelfs vantwee beeldschone groupies een heus slipje toegeworpen en rozen! Ditterwijl met al die liedjes toch juist Etienne wat meer naar voren kwamop het bevrijdingsfestival.

Ook uniek was ons optreden met 16down en Brace… Deze levenszangerbekend van 'moppie moppie' en allerlei duetjes met ene Ali. B. stondin ons voorprogramma (!) op het Pepperfestival in Hoorn. Op zijn optreden waren voornamelijk helejonge meisjes afgekomen, die nauwelijks meer te bedaren waren nadathun tieneridool was uitgezongen en ze hem zelfs even hadden mogenaanraken. De zaal stormde leeg om nog een glimp van deze grotekunstenaar op te kunnen vangen bij zijn vertrek. En toen mochten wij!

Ook een 'unieke ervaring' maar we komen avondvullend nog terug inManifesto en dan schijnt wat meer 'cabaret-publiek' te komen. Alhoewelook wij natuurlijk een onuitwisbare indruk hebben achtergelaten op deHoornse jeugd! De slipjes vlogen echter niet spontaan richting podium.

Dan hebben we nog een casting gedaan voor een landelijke reclame-spotvoor Rivella, maar zomaar spontaan grappig doen in het Vondelpark meteen fles Rivella (zonder bekertjes), is niet iedereen gegeven… In dekomende periode gaan we weer veel spelen! Op 15 juni is alweer definale van het door ons georganiseerde 'Top Cabaret' in deschouwburgzaal van Odeon te Zwolle! We spelen daar zelf een halfuurtje en 9 cabaretiers strijden voor drie finale plaatsen. Het niveauis enorm hoog, veel prijswinnaars op grotere festivals komen naarZwolle. Dus komt allen!

De kaartjes voor de finale zijn vanaf nu te krijgen op de volgende manieren:

1. Aan de bar van Het Vliegende Paard
2. Bij platenwinkel Plato
3. Door te reserveren, stuur dan een mailtje naar info@studentertainment.net

De finale van TopCabaret is op woensdag 15 juni in Schouwburg Odeon. Kaartjes kosten € 7,50, aanvang 20.30 uur. Gereserveerde kaartjes kunnen op de avond zelf afgehaald worden tot 20.15 uur, daarna vervalt de reservering.

Momenteel zijn de play-offs begonnen. Op woensdagen 11 en 25 mei en 8 juni strijden de beste 9 cabaretiers voor een plek in de finale. De acts die dan winnen, gaan direct door naar de finale.

5 APRIL 2005

Het avontuur van het Amsterdams kleinkunst festival is weer voorbij. We werden er in de halve finales uitgegooid door een keiharde jury, die een uitgebreide lofzang hield op ons liedje 'lekker' maar verder niet inging op de inhoud van ons programma. We hebben bijna drie maanden hard gewerkt voor het AKF en waren zeer tevreden met het optreden wat we in de halve finale gaven. Al met al hebben we veel gespeeld en veel geleerd van het AKF. Complimenten van George Groot, Evert de Vries en Rob van de Meeberg en misschien wel belangrijker: af en toe ook rake kritiek.

Pieter Derks, Speelman en Speelman en Geen Familie (Kleinkunst academie) mochten door naar de finale. Pieter ging overtuigend met de publieksprijs naar huis ging en Geen Familie won verassend de juryprijs. Speelman en Speelman werden uitgebreid geprezen door de jury en kregen de tweede plaats.

Maar we laten ons niet kennen, we gaan gewoon maar door, want wie niet tegen zijn verlies kan, die is maar zielig hoor. Naar wij hebben vernomen is er meer in het leven dan het Amsterdams Kleinkunst Festival. Zo is er ook nog het Griffioen Cabaret Festival in Amstelveen. Het werd voor de tweede keer georganiseerd en we hadden een erg leuk optreden. Met ongeveer 90 stemmen wonnen we de publieksprijs. Er gingen nog zo'n 50 stemmen naar Merijn Scholten die met zijn debuut (!) ook indruk maakte op de jury. Toch kregen wij de juryprijs uitgereikt. Het juryrapport wordt zo spoedig mogelijk op de site gezet. We hebben nu op 7 festivals 10 prijzen gewonnen, we gaan uitzoeken of dat een record is.

Ook was er de finale van het Zwols Studenten Cabaret Festival, waar we vorig jaar als duo begonnen en de prijzen mee mochten nemen. Nu konden we voor het gast-optreden een uur spelen in een volle schouwburg. Lambert Jan Koops won met een grote meerderheid de publieksprijs, maar Edgar Biervliet kreeg de juryprijs uitgereikt. Verder zijn er natuurlijk de nodige boekingen binnen gekomen. Kijk maar in de speellijst, als je wilt weten waar we precies spelen. Komende vrijdag spelen we in een uitverkocht Papenstraattheater in Zwolle. De vorige keer zijn er op het laatste moment nog stoelen bij gezet en het zal nu ook flink druk worden...

Ons Top-cabaret concept loopt goed. Volgende week woensdag is het weer de tweede woensdag van de maand en dat betekent de achtste keer 'top-cabaret' in het Vliegend Paard te zwolle. Dit keer zullen Drie Maal Daags en Edgar Biervliet (winnaar juryprijs ZSCF) optreden. Het leuke is dat de donderdag daarna wij in Kampen optreden als aanloop naar een hele nieuwe serie top-cabaret in Kampen. Volgend seizoen wordt het elke tweede donderdag van de maand 'Top-Cabaret' in Kampen. De Vier Jaargetijden begint in een apart theaterzaaltje dit nieuwe avontuur...

Ook erg leuk: er is een hele positieve recensie verschenen in de Stentor over ons avondvullende programma! Dat is natuurlijk veel leuker dan al dat gefestival, want we willen het liefst avondvullend spelen in de echte wereld. In het Noord Hollands Dagblad staat overigens nog te lezen waarom wij eigenlijk naar de finale van het AKF hadden gemoeten, ook dat komt nog op de site.

24 FEBRUARI 2005

Druk Druk Druk… We lijken wel een succesvol cabaretduo…

We zijn nog steeds bezig met de tour voor het Amsterdams Kleinkunst Festival en daarvoor zijn we natuurlijk ook druk bezig met het verbeteren van ons programma. We worden speciaal voor het festival nog wat verder geholpen, doordat de organisatie heeft gezorgd voor een regisseur van de Theateracademie die nog met ons gaat werken aan het spel. En ze zoeken nog iemand (waarschijnlijk George Groot) om ook inhoudelijk met ons programma aan de slag te gaan. We zijn ook door naar de finale van het Griffioen Cabaret Festival op 17 maart.

Ondertussen doen we, net zoals echte artiesten, nog af en toe de nodige schnabbels en normale optredens tussendoor. Zo speelden we bijvoorbeeld avondvullend in het Pleintheater te Amsterdam. Dat is erg goed bevallen en dat was waarschijnlijk wederzijds, want we mogen volgend seizoen weer terugkomen.

Ook stonden we op 8 en 10 februari in Hoogeveen om daar drie optredens te verzorgen in het kader van het middelbare schoolproject: De kunstcarrousel. We willen misschien wel meer gaan doen met ons eigen CKV-project, waarbij we scholieren ook zelf wat handvaten geven om aktuele sketches te maken. Zoals we nu al voor het Tomas a Kempis College te Zwolle gedaan hebben. Ook deze scholieren waren erg leuk en er stonden veel positieve reacties in ons gastenboek van mensen die ons daar hebben gezien. Die stonden daar samen met een aatnal leuke reacties die wij kregen op ons optreden van 10 februari in Not The Dr Phil Show. Wij mochten daar in een uitverkochte schouwburgzaal optreden naast allerlei grootheden: Jeroen Kijk in de Vegte, Eddy Zoey en Spinvis. Dit optreden ging gelukkig erg goed. En binnenkort mooie 'citaten' van Eddy, spinvis en Jeroen bij ons onderdeel sterren. Het optreden van Mondo Leone was trouwens echt briljant. Ga hem ergens bekijken!

Alle positieve reacties zijn inmiddels echter verdwenen, omdat we zijn overgestapt naar een nieuw hostingbedrijf: mindconnect. Nieuwe reacties plaatsen lukt ook al niet. En natuurlijk was Ewout te dom om te bedenken dat hij niet standaard het gastenboek bewaard, als hij back-ups maakt. Albert Ballast heeft vervolgens twee keer per ongeluk een recente versie vervangen door een oudere versie. Als iemand nog een recente versie uit zijn cache kan halen, mail hem naar ons! Kijk door 'off line weergeven' aan te klikken en typ www.mee-eeter.nl/gbook.html in de adresbalk. Druk op 'bron weergeven' onder de rechter muisknop en sla het bestand op en mail het ons. Voor de meest recente versie hebben wij allerlei vrijkaartjes en spannende verassingen! (vooral van Ewout, die weer vrijgezel is chickies!). De winnaar wordt overigens volgende maand bekend gemaakt. Spanning en sensatie!

Ook was er een hele bijzondere editie van Top-Cabaret op Paardpop in het Vliegende Paard te Zwolle. Robert Jan Proos won met een grote meerderheid. De Hogeschool Krant Windesheim schreef in de voorbeschouwing: "Het populaire cabaretduo Ewout en Etienne kan inmddels buigen op een grote schare trouwe fans." We hopen dat dit ook nog waar is! Hoe dan ook, aanstaande zondag spelen we in de grote zaal van het Theater Zuidplein in Rotterdam. Dan is er namelijk de jongerentheaterdag waar wij onze kunsten mogen vertonen samen met vele spectaculaire jonge cabarettalenten en Sjaak Bral... Verder spelen we met Menno Nicolai en Pieter Derks op het grote Babydoomsday-debat in de Melkweg te Amsterdam op 28 februari, waar ook allerlei prominente politici zullen verschijnen.

Ow... en onze eerste tweede vaste technicus en goede vriend Gerran Kroes, heeft nu gelukkig ook een bio op de site gezet. Door het maken van deze bio zijn wij inmiddels ook op de hoogte van de geschiedenis van de banaan. Gerran Kroes is ook bezig met de nieuwe mee-eeter site. Uit het roddelcircuit bereiken ons geluiden dat het 'Top Cabaret' concept binnenkort misschien ook maandelijks in een prachtige locatie in Kampen te zien zal zijn... Dit was het nieuws. Goedenavond.

24 JANUARI 2005

Onder het motto “beter laat dan nooit” wensen wij iedereen natuurlijk een succesvol en vooral een leuk 2005! Maar terug naar waar het allemaal om draait in deze wereld: het geweldige en immer bescheiden cabaretduo Ewout en Etienne. Uit betrouwbare bronkunnen wij u meedelen dat het ze uitstekend vergaat.Het duo is voor de derde selectieronde van het prestigieuze Amsterdams Kleinkunst Festival (AKF) drie dagen verbannen geweest naar Texel. Daar is ook onderstaande PR foto gemaakt voor het festival.

Foto door Astrid Verhoef

Samen met onze 9 lotgenoten: Jennifer Evenhuis, Lenny (Lennaert Maes), Anne Jan Toonstra, Pieter Derks, Thijs van Domburg, Speelman & Speelman, Elske Rollema, Geen familie (Niels vd Laan en Jeroen Woe) en Evi De Jean probeerden we er het beste van te maken.Ewout werd wat nerveus van al het muzikale geweld van de concurentie en probeerde, geheel in strijd met zijn karakter, vriendelijk en sportief te blijven.

In theater restaurant Klif 12 mochten elke avond drie acts een half uur optreden. Op elke avond werd er door het publiek een winnaar gekozen. De eerste twee avonden hadden een uitzonderlijk hoog niveau.Vooral toekomstig winnaar Pieter Derks en toekomstig finalist Speelman & Speelman maakten indruk bij publiek, jury en bij Ewout (die onmiddelijk allerlei aanslagen beraamde).Etienne en Albert wisten Ewout uiteindelijk van zijn plannen af te brengen.

Op de laatste dag mochten wij het geheel afsluiten en dat ging gelukkig harstikke goed. We kregen de publieksprijs en daarmee pakten we onze achtste cabaretprijs! Misschien is het wel een record... Wie zal het zeggen? Hoe dan ook: op de site van Deadline is een filmpje te vinden waar Jennifer Evenhuis wordt gevolgd op de avond dat ook wij optraden.

Op de voorgaande avonden wonnen Pieter Derks en Speelman & Speelman overigens de publieksprijs. Kijk bij ons onderdeel Recensies voor het verslag van de Texelse Courant door Jeroen van Hattum.Uiteindelijk kwam de selectiecommissie met het verlossende woord. Ze waren best positief over ons prachtoptreden (we waren ook harstikke goed) maar hadden tegelijk rake inhoudelijke kritiek. Hierdoor zaten we tot het laatst in spanning, maar gelukkig waren toch we door. Na deze ontlading van de zenuwen werd iedereen wat losser, alhoewel alchohol wellicht ook meespeelde. In ieder geval was het tot midden in de nacht nog feest. Bijzonder moment was dat alle deelnemers op het podium, begeleid door Menno Nicolai, Het Dorp van Wim Sonneveld zongen.


Samen met Evi de Jean, Pieter Derks, Geen Familie, Elske Rollema en Speelman & Speelman gaan we nu een flinke try-out-tournee doen door het hele land. We verheugen ons enorm om te mogen spelen met veel technische mogelijkheden en in de mooiste theatertjes van Nederland. We hadden al aardig wat optredens staan ook in de komende periode, dus we gaan nu echt superveel spelen! We zijn hard bezig met nieuw materiaal en we zullen onszelf nog flink moeten verbeteren, willen we een kans maken bij het AKF.

Verder willen we nog even de aandacht vestigen op De stortbak waar onder andere de voormalige cabaretpartner van Ewout, Hidde de Graaff (thans persentator van ons eigen Top-Cabaret festival) allerlei artikeltjes de wereld in slingert. De vorige editie van Top-cabaret werd trouwens gewonnen door Lambert Jan Koops die Olaf & Jasper met een klein verschil versloeg. De volgende editie van Top-Cabaret is 9 februari weer in het Vliegende Paard te Zwolle en valt dan samen met het 'Paardpop' festival. Binnenkort (10 februari) zijn we te gast in de Not the Dr. Phil Show samen met Spinvis, Jeroen Kijk in de Vegte en Eddy Zoey. Spannende tijden!

15 DECEMBER 2004

Op het sterk bezette Deltion Cabaret Festival vielen we wederom in de prijzen. We hebben sinds het begin van dit jaar nu op maar liefst vijf festivals een prijs mee naar huis genomen. Driewerf hoera! Op het Deltion Cabaret Festival is het publiek de baas, aldus de organisatie. De 15 willekeurig uit het publiek gekozen juryleden gaven ons gemiddeld een 8,27. Lambert-Jan Koops kreeg gemiddeld een 8,30 en won de eerste prijs. In totaal waren er 10 deelnemers, waaronder Anne Aafke Sol, Edgar Biervliet, Menno Nicolai, Duo Rots en vele anderen. Het publiek kon in totaal drie voorstellingen bekijken en elke voorstelling werden er weer nieuwe juryleden uitgekozen. Het verschil tussen de eerste en de tweede prijs was maar liefst € 750,-.

Als een van de beoordelende juryleden ons een half puntje leuker had gevonden, hadden we exact hetzelfde gemiddelde gehad als de uiteindelijke winnaar. Etienne tegen Ewout: "Kun je dat meisje nemen voor de bunny? Ze is een collega'tje van me." Ewout tegen Etienne: "Ow, die jongen naast haar heeft een juryformuliertje. Zeg maar even dat 'ie geen tien moet geven, dat valt op." Lambert-Jan Koops: "Hahahaha...". Nou ja, het is de beste man gegund.

Kik hier voor een reportage over het Deltion Cabaret Festival, gemaakt voor 3DTV van Windesheim (Journalistiek opleiding).

Bij het onderdeel sterren hebben we in de media toegevoegd. Nu kun je eindelijk met een paar klikken onze radio-optredens bij Giel Beelen, Dieuwertje Blok en VARA Uitgelicht terugluisteren, zonder uitgebreid gezoek. Over het Deltion Cabaret Festival werd ook een jubelende recensie geschreven in de Stentor.

6 DECEMBER 2004

We zijn al weer een paar optredens verder en we hebben alle uithoeken van het land gezien. Zo zijn we even in 3 uur tijd naar Heerlen gereden voor een optreden wat ontzettend leuk was. Wat zijn die Limburgers toch een gezellig volk (helemaal als ze wat op hebben).

En we hebben voor het eerst voor een publiek gestaan dat speciaal voor ons kwam (en ook nog betaalde). In het Vestzaktheater in Enschede speelden wij ons avondvullend programma wat goed viel bij de dames en heren Tukkers. Avondvullend spelen in een mooi theatertje, is toch het allerleukst eigenlijk. Boek ons! Maar ook op het festival-front, allerlei nieuws...

In de tweede voorronde van het Amsterdams Kleinkunst Festival (AKF) speelden we 20 minuten in een heel gezellig Werftheater in Utrecht. Ewout zijn stem was bijna helemaal weg, dus het was een bijzonder optreden... Gelukkig keek de jury hier doorheen en zijn we inmiddels doorgedrongen tot de laatste 10 deelnemers. De derde en laatste selectieronde vindt plaats op Texel op donderdag 13, vrijdag 14 en zaterdag 15 januari 2005. Dan doen we binnenkort ook nog mee aan het Deltion Cabaret Festival. Op 11 December staan we in de Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle. De toegang is daar gratis en er staan verschillende artiesten die elk drie keer een half uur optreden in hun eigen ‘zaaltje’.

Natuurlijk is er deze maand ook weer 'Top Cabaret'. Deze keer hebben we Robert Derksen en, halve finalist van het Groninger studenten cabaret festival, Martijn van Hese op de planken. Wil je erbij zijn, dan kun je het beste reserveren via Studentertainment want het zit elke keer nog vol. Ook binnenkort wat naspeelvoorstellingen van het Groninger studenten cabaret festival in Rotterdam. In Theater Zuidplein op 9 december en 4 februari in het Bibliotheektheater spelen we samen met Ozzy & Tom, die sinds kort ook hun eigen website hebben. Ook Mark van Vliet is erbij.

Vanwege onze immense populariteit (in zwolle...) is het optreden van 8 april 2005 in het Papenstraattheater in Zwolle uitverkocht! Maar niet getreurd, want er is een extra datum bij gekomen. Deze is al op 12 maart 2005. Kaartjes zijn te verkrijgen bij de kassa van Odeon. Maar natuurlijk zijn er ook leuke dingen gebeurd... We mogen bijvoorbeeld weer optreden in Desmet Live. In één ruimte met Dieuwertje Blok en 'kinderen voor kinderen'... Hoera! Wat wil een mens nog meer?

9 NOVEMBER 2004

De videoclip is nu echt bijna af. Check het!Voor allerlei nieuwe recensies en citaten zie het onderdeel sterren. We zijn te gast geweest bij Vara Uitgelicht en morgenvroeg zitten we bij Giel Beelen in de uitzending op radio 3FM tussen 07:00 en 08:00.

Het ANP heeft een persbericht uitgedaan, wat overgenomen is door vrijwel alle landelijke dagbladen. Aan onze act werd 'het hoogtepunt' van het Groninger Studenten Cabaret Festival toegeschreven. We hebben veel extra boekingen en zelfs iets te weinig tijd om de site bij te houden. Binnenkort ook een nieuw onderdeel 'interviews'bij sterren...

30 OKTOBER 2004

Gisteravond wonnen we de publieksprijs op het Groninger Studenten Cabaret Festival. Vooral Ewout was wat zenuwachtig voor de halve finale, waar Etienne een goede avond had. We kregen tijdens onze halve finale een staande ovatie van een volle stadsschouwburg, dat was een heerlijk gevoel. Martijn van Hese en Marieke Breukers kwamen niet verder dan de halve finale. Mark van Vliet haalde de finale en het Vlaamse trio Intgeniep tot veler verbazing niet. De jury toverde voor ons uit zijn hoge hoed gelukkig wel een finale-plaats. In die finale kregen we dus de publieksprijs. Ozzy & Tom hebben in de finale een hele strakke act neergezet en wonnen de juryprijs.

De jury besloot de persoonlijkheidsprijs niet uit te reiken, omdat er geen echte theaterpersoonlijkheden mee hadden gedaan. De jury was over het algemeen niet zo enthousiast over het niveau van de deelnemers en de deelnemers waren over het algemeen niet zo enthousiast over het niveau de jury. Op het officiële jurycommentaar op onze act was overigens weinig aan te merken. De jury zag zeker waar onze kwaliteiten liggen, maar de zwakke punten werden ook goed benoemd.

Vanavond spelen we met Ozzy & Tom weer voor 750 man in een volle stadsschouwburg, maar dan zonder competitie-element. Hopelijk krijgen we wat mooie PR en veel boekingen in de komende periode. Als we juryrapporten of recensies kunnen vinden, dan verschijnen die natuurlijk op deze site...

18 OKTOBER 2004

Altijd leuk om mensen, waar je eerder mee of tegen hebt gespeeld, terug te zien. Zo kwamen we afgelopen donderdag, tijdens de tweede ronde van de Holland Casino Podium Prijs in het Steigertheater in Nijmegen, Roosmarijn van Bohemen, Jelle Kuiper en toekomstig winnaar Pieter Derks tegen, maar je ontmoet ook weer nieuwe mensen zoals het duo Jurgen en Marijn. De selectiecommissie was in ieder geval goed te spreken over ons optreden in de eerste ronde en we krijgen een dezer dagen te horen of de 15 minuten die we in deze ronde hebben gespeeld overtuigend genoeg waren om ons door te laten.

Voor het GSCF hebben we opgetreden in theater Pepijn in Den Haag. En we zijn onze belofte nagekomen, want het ging stukken beter dan de vorige try-out in het Betty Asfalt Complex te Amsterdam. Helaas is de try-out die we in Brugge (België) zouden hebben niet doorgegaan vanwege te weinig belangstelling van onze zuiderburen. We hadden daar graag ons K3-kunstje willen vertonen. De halve finale van het Groninger Studenten Cabaret Festival komt steeds dichterbij en dat is natuurlijk best spannend.

Naast al deze festivalletjes is er natuurlijk maar één festival echt belangrijk in Nederland en dat is ons eigen Top Cabaret Festival. Deze tweede woensdag van de maand gingen Ted Griffioen en Roel C. Verburg de strijd met elkaar aan. En, helaas voor Ted, won Roel met een ruime meerderheid van de stemmen. Ted mag dit jaar echter voor 1200 man in het Nieuwe Luxor theater spelen, want hij is doorgedrongen tot de laatste negen van Cameretten. Hij zal er zeker niet wakker van liggen, het publiek in Zwolle was bovendien ook zeer over hem te spreken.

Ons eigen kwartiertje wat we elke keer verzorgen ging deze keer weer lekker, alleen was Etienne vergeten zijn zender aan te doen. Op het podium hebben we daar gewoon onze regisseur en technicus de schuld van gegeven, die vervolgens flink werd uitgelachen. Volgende tweede woensdag is het de beurt aan duo Zinloos en duo Rots. Dat wordt een avond van 'mooie mannen cabaret' tegen 'lelijke vrouwen' cabaret. We zijn benieuwd welke act het beste aanslaat in Zwolle. Wees er op tijd bij, want tot nu toe is het telkens uitverkocht. Je kunt reserveren via Studentertainment.

Helaas kun je niet meer reserveren voor 8 april volgend jaar in het Papenstraattheater te Zwolle. De voorstelling is tot onze stomme verbazing namelijk al uitverkocht! En we gaan proberen om een goed einde te verzinnen voor al dit nieuws, maar dat lukt niet zo goed.

19 SEPTEMBER 2004

Op woensdag 8 september was het zover: de eerste in een reeks van cabaret-avonden in Zwolle onder de naam: Top-cabaret. Samen met Studentertainment tekent onze eigen Stichting Mee-Eeter voor de organisatie, dus het optreden was extra belangrijk voor ons. Van tevoren hadden we veel publiciteit gehad, Ewout werd zelfs zonder enige introductie op de voorpagina van de Stentor geciteerd. Het zaaltje in studentencafé Het Vliegend Paard was afgeladen vol en we hebben dan ook mensen aan de deur moeten teleurstellen. De presentatie was in handen van onze beider vriend Hidde de Graaff.

Menno Nicolai, houder van de beker van de Ukien Night of cabaret en winnaar van CabaretSKE (het enige festival dat wij ooit verloren), beet de spits af en zorgde ervoor dat het publiek goed in de stemming kwam. Na een kleine pauze was het dan de beurt aan Jeroen Pater. Deze stand-upper wist de lachers op zijn hand te krijgen en won dan ook de publieksstemming, ook al was er maar een verschil van slechts 3%.

Wij hebben zelf ook nog een optreden verzorgd van 15 minuten. Hierin lieten we een paar nieuwe scènes zien. De reacties waren zeer positief. De volgende dag waren er al zo'n 30 reserveringen voor de volgende maand binnen en na afloop van het optreden, werden we voor het eerst in ons leven bloedserieus om onze handtekening gevraagd, door een groupie van Menno Nicolai (bleek later). Op de tweede woensdag van Oktober (13-10-'04) om 20:30 uur is er weer Top-cabaret in het Vliegend Paard. Deze keer zullen Ted Griffioen en Roel C. Verburg hun kunsten vertonen.

Wij zelf hebben onze eerste officiële try-out gehad in voorbereiding op het Groninger Studenten Cabaretfestival. In het Betty Asfalt Complex te Amsterdam speelden wij ons nieuwe programma. De reacties uit de zaal waren positief, ook al waren we zelf ontevreden over het vertoonde spel. Met een nieuwe opening, een nieuwe scène en extra repetities hopen we tijdens de volgende try-out in theater Pepijn te knallen. Het wordt een drukke tijd met veel optredens. We hopen dat de videoclip bij 'Lekker' snel in première kan op een van 'onze' avonden in het Vliegende Paard. Zodra de clip echt helemaal af is, zie je dat natuurlijk hier op de site.

13 AUGUSTUS 2004

Hier dan weer een nieuw bericht. We zijn er even tussenuit geweest om toch even van onze rust te genieten, maar nu zijn we weer helemaal terug en frisser dan ooit. Ewout is nog wat minder fris, maar dat zal wel nooit veranderen.

Op het moment wordt er door Julius Mediaprodukties gewerkt aan een videoclip bij het nummer "lekker". Voor de opnames van deze clip mocht Ewout zich op een strand vermaken met maar liefst 10 schaars geklede dames en Etienne mocht in de bloed hitte in een koltrui spelen met een lieve hond die niet helemaal wilde luisteren. Zodra de clip af is, kun je hem bewonderen op onze site. Door te klikken op onderstaande screenshots, kom je op een pagina waar alvast een voorproefje te zien is...Nu storten we ons vooral op de voorbereiding van het Groninger Studenten Cabaret Festival dat eraan zit te komen. Hiervoor hebben we ons programma nogal op de kop gegooid. We hebben stukken herschreven, geschrapt en er zijn nieuwe scènes gecreëerd. Een en ander is nog lang niet af, maar een ware kunstenaar is natuurlijk nooit klaar en wij om een of andere vreemde reden ook niet… Tijdens de komende optredens zullen we gaan kijken of de nieuwe scènes goed genoeg zijn. Neem een kijkje op de speellijst om te zien welke optredens bij jouw in de buurt zijn, want Ewout en Etienne komen naar je toe deze zomer!

En dan nu nog een mededeling: Elke tweede woensdag van de maand organiseert Studentertainment "Topcabaret" in studentencafé het Vliegend Paard te Zwolle. Een avond vol met optredens van verschillende cabaretiers. Ook wij zullen elke maand een klein gast-optreden verzorgen. Verder heeft Hans Teeuwen nog iets over ons gezegd, kijk daarvoor onder citaten.

16 JUNI 2004

Het gaat ons maar goed. We hebben een paar leuke nieuwe optredens erbij. Daarnaast mochten we een mailtje ontvangen afkomstig van de grote Youp van het Hek. U kunt zijn reactie op onze imitatie terug vinden bij het onderdeel sterren, onder citaten.

Verder zijn we gevraagd om mee te werken aan het radioprogramma Desmet Live. Het wordt maandag 21 juni van 14.00 tot 16.00 uur uitgezonden bij de Teleac op radio 747 AM. We zitten in de tweede helft van de uitzending en we mogen een kwartier vullen.

Allemaal erg leuk, maar helemaal blij werden we van het Groninger Studenten Cabaret Festival. We behoren namelijk tot een van de zes acts, die dit jaar mee mogen doen. Dat betekent workshops van Jeroen Roozendaal en Pim van Alten, dat betekent een serie leuke optredens in allerlei mooie theaters, eindigend in minimaal één optreden voor een uitverkochte Groningse Schouwburg.

Vooral Ewout was aangenaam verrast dat hij de kans krijgt om op dat podium wat oud zeer te verwerken. Twee jaar geleden strandde hij (met duo Mee-Eeter) namelijk behoorlijk roemloos in de halve finale, ondanks een veelbelovend voortraject. Etienne was ook verrast en zei onder andere: "O, wat gaaf."Albert Ballast had het wel verwacht. "We zijn nu eenmaal de allerleukste mensen op deze planeet" zei de immer bescheiden regisseur om vervolgens de ideale opstelling van het Nederlands elftal uit de doeken te doen. Ook zijn er, zoals bijna elke week, weer nieuwe foto's in de Foto Gallerij.

 

3 JUNI 2004

In het universiteitstheater van Amsterdam stonden we in één van de voorrondes voor de discipline kleinkunst van het UvA Cultureel festival. Dezelfde avond stonden ook Nina en Roos op het podium, met een mimespel waarbij champignons uit de lucht vielen, en Aik Kramer, die een programma met een echte mening bracht. Als laatste waren wij aan de beurt. Het optreden liep lekker en de zaal, ook al zat die niet helemaal vol, kregen we aan het lachen. De presentatie van de avond was in handen van Edo en Jasper die beiden deel uitmaken van het kwartet Schering en inslag. Van hen mochten wij de publieksprijs in ontvangst nemen. Nadat aan het eind van de avond de jury (met cabaretgoeroe's George Groot en Evert de Vries) in totaal acht kandidaten langsging, met hun af en toe strenge commentaar, kwamen ze uiteindelijk met het verlossende woord. De genomineerden waren: Nonomes, Aik Kramer en Ewout & Etienne.

Tijdens een heuse awardshow, een paar dagen later in de Melkweg, reikte presentator Leon van der Zanden in de verschillende disciplines de gouden traptree uit aan de winnaars. En hoera! We hebben de gouden traptree gewonnen! Dat betekent dat we optreden op het Open Haven Festival en automatisch geplaatst zijn voor de tweede ronde van het Amsterdams Kleinkunst Festival . Als jurycommentaar kregen we te horen dat we goed op elkaar zijn ingespeeld en Etienne werd zelfs 'geroemd' om zijn stemgeluid. Ons korte optreden op die avond viel heel goed en we kregen veel positieve reacties uit de zaal. We hebben dus weer een festival in de pocket. Op naar het volgende.

 

20 MEI 2004

Gisteravond hebben we opgetreden in jongerencentrum Knor in Meterik, Limburg. Volgens de routeplanner zou het reisje er naar toe zo'n anderhalf uur duren. Dus niet.
Na meer dan drie uur onderweg te zijn geweest (files) kwamen we enigzins brak aan bij de zaal.

Er waren heel vriendelijke mensen, de zaal was spiksplinternieuw en de techniek stond tot onze verrassing nogal verdeeld. Na een halfuurtje echter hadden
onze beide technische mannen Albert en Pascal
de zaal volledig verbouwd en stond
de techniek, licht en geluid, op één plek.
Als opener van de avond speelde Jeroen
Jansen zo'n 20 minuten, gevolgd door het damesduo Ellen en Sabien dat ruim een uur speelde. De zaal was lekker los en om 11 uur waren wij aan de beurt. We hebben voor het eerst een vol uur gespeeld, en dat ging erg lekker. De zaal heeft veel en hard gelachen. Ook onze nieuwe stukjes 'doktertje spelen' en 'K3' vielen goed. Het was al met al een hele leuke ervaring. Ook voor Ronnie van den Bekerom, die de avond organiseerde.
(Lees zijn citaat)

 

21 APRIL 2004

Regionale Dagbladen Combinatie De Stentor bedacht op 5 april speciaal voor ons duo de term 'cabaretwinnaars'. maar helaas, het Fesitval CabareteSKE gaan we alvast niet meer winnen. De finale is voorbehouden aan Ad & Edward, de onvolprezen Menno Nicolai en Femmage. Het juryrapport van Festival CabareteSKE is binnen en is simpelweg het meest positief van allemaal. Dat is natuurlijk leuk voor ons, maar we geloven niet dat de drie finalisten daar wakker van zullen liggen...

Wie weet heeft de jury meegewogen dat we in onze vooronde niet de publieksnominatie hebben gekregen, die ging namelijk naar Roosmarijn van Bohemen.

Gelukkig mochten we na afloop flink wat complimenten in ontvangst nemen, van zowel het publiek als de jury. Zwartekat.nl schreef dat we in het bezit zijn van een 'gelikte presentatatie' en 'scherpe rake grappen'. Vooral aan dat eerste hebben we hard gewerkt, dus dat is leuk om te horen. Ook cabaretier Guido Weijers zei na afloop van ons optreden nog iets aardigs en gaf met een een leuke tip. Al met al was dit optreden een leuke ervaring, al hopen we niet dat u de indruk krijgt dat we op basis van het juryrapport op meer hadden gehoopt. Het is natuurlijk niet zo dat we liever hadden
willen spelen in de finale, bijvoorbeeld in plaats van Ad & Edward. Wij zijn natuurlijk de sportiviteit zelve en gunnen een ieder al het goeds.
GRMBLLLLL....


5 APRIL 2004

Etienne en ik wonnen gisteravond de Ukien Night of Cabaret . Het kamper publiek verkoos ons programma boven een zeer strakke performance van Duo Zinloos en een werkelijk ongenaakbare Menno Nicolai. Hoe hard ik ook mijn lachen probeerde in te houden...

De heer Nicolai had ons inziens met de prijs naar huis moeten gaan. In een opwelling van Hennie Huismanisme, hebben we hem toen zelf de enorme beker maar uitgereikt. Het geld hebben we wel gehouden...

 

Klik hier voor de rest van de foto's.

24 FEBRUARI 2004

Onze speellijst blijft groeien. Verder werken we hard aan ons programma. Er is een nieuw liedje af, wat volgens ons echt zwaar de bom is. Verder zijn we geïnterviewd door de schone Emily in het kader van haar stage bij de Flair Jawel... de Flair .

Vervolgens ging Ewout naar een optreden van Morrighan in het Zwolse Popfront. Morrighan is dat bandje van Cazimir de Superneger en Gerran de la Kroes, die betrokken zijn en waren bij diverse mee-eeter projecten. Volgens Ewout was het dolletjes.

Ewout na afloop: "In het spectaculaire Zwolse uitgaansleven, werd ik nog door wildvreemden toegeroepen dat ik een reuze grappige jonge cabaretier ben. Dat is handig om te weten, alhoewel ik vermoed dat ik in deze met Etienne wordt verward. De Hogeschoolkrant van Windesheim heeft bij gebrek aan eigen website hun recensie gemaild, opdat deze bewaard kan worden voor het nageslacht. Hij staat op de pagina juryrapporten. .

13 FEBRUARI 2004

Alweer een paar dagen geleden reisden we af naar het verre Nijmegen. In Diogenes mag de wat betere cabaretier materiaal komen try-outen. De andere gelukkigen waren Marcel Harmsen en Pieter Jouke. Het geheel werd gepresenteerd door Daan de Bruijn. En de organiserende studenten van Diogenes waren ook al zo leuk...

Wijzelf grepen de kans om een vernieuwde opening neer te zetten en ons stukje 'rood' en 'draad' wat consequenter door te voeren. We hadden dus vooral aan de overgangen en de samenhang gewerkt. In de auto bedachten we met een verse Metro op schoot nog een dolhilarische aktuele grap, die we op het podium per ongeluk oversloegen. Dat zijn de betere grappen, dames en heren... Driewerf hoera. Pascal Kemerink was leuk meegekomen, heeft den auto bestuurd en ook gefilmd. Daarvoor hulde! We hebben alvast twee kleine stukjes voor u in de aanbieding op de pagina downloads.

Het optreden verliep uitstekend en een ieder was tevreden. Etienne zong loepzuiver en Ewout gelukkig niet. Echter: de laatste paar voorstellingen (ook voor 300 verplicht kijkende HBO'ers) vielen er met enige regelmaat en steeds op dezelfde momenten 'open doekjes'. Voor de niet theaterkijker onder u, dat is als het publiek zomaar in wilde verwondering begint te klappen. Deze keer rekenden we daar een beetje teveel op en dat is niet de goede uitstraling voor een cabaretier. Misschien juist daardoor kwamen we niet helemaal op het niveau van de vorige paar voorstellingen. Een luxe-probleem, maar toch... Moet stevig aan worden gewerkt. Verder kregen we nog wat goede adviezen mee aan de bar. Behalve zinsnedes waar we wat aan hebben, was het een en ander ook goed voor een paar nieuwe citaten . We gaan de komende tijd veel verbeteren in het programma (lang leve Albert Ballast) en juist qua spel is blijkbaar nog een wereld te winnen. Dus dat komt goed uit... Hoera...

9 FEBRUARI 2004

Twee dagen na onze dubbele prijs op het Zwols Studenten Cabaret Festival mochten we alweer optreden in Windesheim, ook al in Zwolle. De zaal zat helemaal vol en ondanks dat de verzamelde docenten in opleidingen, verplicht naar ons moesten kijken (!) verliep het optreden uitstekend. Alles viel en we kregen veel open doekjes, wat wel iets wil zeggen onder die omstandigheden volgens mij. Zou zelf niet zo graag verplicht naar cabaret gaan, hoe dolletjes een en ander ook is. De organisatie was prima en gelukkig hadden we Albert Ballast voor de techniek meegenomen.

4 FEBRUARI 2004

Etienne en ik hebben het Zwols Studenten Cabaret Festival gewonnen. We kregen na kort beraad de juryprijs en de publieksprijs wonnen we met 273 stemmen, op de andere twee deelnemers werden zo'n 80 stemmen uitgebracht. De Stadsschouwburg van Zwolle was helemaal uitverkocht en voor de wiskundigen onder u betekent dit dat niet alle publieksleden hebben gestemd of dat niet alle stemmen geteld zijn. Zucht.


De Zwolsche Courant, die tegenwoordig Stentor heet, heeft een enorme foto van mij en Etienne geplaatst met als boventitel 'Héél Grappig'. Zie voor de tekst die er bij stond 'de recensies' In dat stukje hebben ze niet helemaal begrepen dat ons nog niet bekend is wat de jury van het Leids Cabaret Festival over ons heeft gezegd, we maken van een fictief citaat gebruik op podium. Dat wel. Humor om te lachen. Veel complimenten waren ons deel.

Beetje jammer dat in het stukje zoveel aandacht gaat naar dat ene publiekslid dat zich stoorde aan een grapje 'over Guusje Nederhorst'. We hadden zelf absoluut niet het gevoel dat het te ver ging. Maar goed, iets is blijkbaar pas echt gevoelig als het dicht bij komt. Niemand die boos werd over onze grappen over de Tweede Wereld Oorlog, de aarbeving in Iran, de Nederlandse marinier in Irak of Murat... Nee, dat is allemaal lachen gieren brullen. Een bijzinnetje, waarin d'r naam niet eens genoemd wordt, is dan opeens aanstootgevend. We begrijpen niet alles.

We hebben we ook nog wat extra boekingen aan ons Zwolse avontuur over gehouden.Er komen nieuwe liedjes, er komt een nieuwe website. Het gaat eigenlijk gewoon errug goed. Driewerf hoera...


31 JANUARI 2004

We hebben de finale gehaald van het Zwols Studenten Cabaret Festival. Andere deelnemers zijn Nicolien Opdam en Marleen Bekker. Ze zijn beide afkomstig uit de laatste voorronde. Nicolien bereikte de halve finale van het 17e Groninger Studenten Cabaret Festival. Marleen Bekker heeft wat minder ervaring, maar heeft een leuke voorstelling, ook niet helemaal onbelangrijk. Nicolien haar voorstelling is ook af en toe errug grappig. Beide dames zijn zelfs een beetje artistiek .

Wij zijn de boel flink aan het omgooien. De veel geprezen regisseur Albert Ballast uit Kampen, is niet alleen meer onze spirituele leider, maar bemoeit zich ook actief met de inhoud van de voorstelling. Ter meerdere eer en glorie van ons allen. Zowel het karakter van Ewout als dat van Etienne wordt vrolijk uitgediept en na uitgebreid debat hebben we het 'serieuze boodschap gehalte op 7,34 %' gebracht. Het wordt dus meer rood en meer draad. Er komt zelfs een obligaat cabaret-liedje in, maar het is erg mooi. Echt waar. Ewout zal overigens hoofdzakelijk de rol van Ewout blijven spelen en Etienne blijft Etienne.

Op de website van Stichting Daidalos zijn inmiddels foto's en een verslag der presentator te vinden:

Afsluiters waren Ewout & Etienne. Ewout is een oude bekende, want hij won vorig jaar samen met Hidde de persoonlijksheidsprijs. De verwachtingen waren dus gespannen. Met een staande ovatie aan het begin kon er echter niets misgaan. De heren waren goed op elkaar ingespeeld en charmeerden, confronteerden en discussieerden er rustig op los. Alsof ze nooit iets anders deden. Alsof ze nooit iets anders gedaan hadden.

Het is erg positief, maar goed... Als wij in een aankondiging de naam van een deelnemer zou vergeten, zouden we ook wat terug proberen te doen... Euhmz... Verder zijn er foto's on-line van een Zoet Bloed bijeenkomst

21 JANUARI 2004


Ewout en Etienne. Dat rijmt en het gaat goed. We zijn pas een paar weken bezig, maar we hebben al wat gedenkwaardige optredens achter den rug. Als tweede voorstelling met het nieuwe duo, mochten we al auditeren voor het VARA Leids Cabaret Festival . Een beetje te vroeg wellicht, maar de voorstelling liep op zich goed. We misstonden zeker niet tussen de andere deelnemers, terwijl daar toch wat grote namen tussen zaten.

Echt lekker gespeeld hebben we pas Dinsdag 20 januari in het Vliegende Paard. Binnenkort verschijnen daarvan foto's op de website van de organisatoren van het Zwols Studenten Cabaret Festival. Onze kijk op de aktualiteit viel goed in het bomvolle Zwolse café... Rijen vol mensen zijn de deur gewezen, omdat het te vol was. Waaronder ook Ewout's voormalige partner in crime 'Hidde'. We waren erg tevreden en hopen stiekem op een finale-plaats. Al is het maar om die beeldschone meisjes van het bestuur weer te zien, die Ewout een wat wonderlijke belofte heeft gedaan. We hebben een staande ovatie gekregen!

We waren erg tevreden, maar er zit nog veel meer in. Hoera! De andere deelnemers waren trouwens Twan Sallaerts en Marieke Breukers, die we op het wereldwijde web (nog) niet terug konden vinden. Twan was errug grappig achter de schermen en Marieke erg vriendelijk in de kleedkamer. Presentatie was in handen van Rick Meynen, erg goed... Maar vergat wel Ewout's naam... Van de optredens van de andere deelnemers hebben we helaas weinig tot niets gezien. De organisatie was prima en de technicus dacht een beetje mee. De mooiste complimenten kwamen van Ruud Knier, de organisator van het Deltion Cabaret Festival . Ondanks Ewout's wonderlijk verlopen performance aldaar vroeg de beste man ons met klem toch vooral mee te doen aan de volgende editie van zijn prachtfestival. Waarop Ewout verbaasd uitbracht: 'Heb je de formulieren dan niet gelezen?' Waarop Ruud Knier zei: 'Jawel, maar dit was gewoon erg goed.' Etienne maakt het verschil en ook zijn we erin geslaagd heel aktueel te blijven. Voor de volgende optredens leggen we de lat wat hoger.

Veel dank aan Albert Ballast, die zich er structureel een beetje tegen aan heeft bemoeid. Ook veel dank aan Natalie Heevel en Sophie Jonker die er zich iets minder structureel tegen aan hebben bemoeid.

 
Klik hier voor
- boekingen -
Klik hier voor
- braadworst -