Ewout & Etienne

Terug naar de kranten.

OVER BORSTEN, KONIJNEN EN LAVEN

Duo Etienne & Ewout wint Zwols Cabaret festival

Het duo Etienne & Ewout won dinsdag maar liefst twee prijzen bij de finale van het Rabobank Zwols Studenten Cabaret Festival. Het publiek én de jury vond ze het beste. Een sfeerverslag.

Een jongen sluit zich in de pauze aan bij een groepje. Hij heeft net zijn stembiljet bij de organisatie ingeleverd. “Nou dat is duidelijk, hè“ vraagt hij retorisch. “ Ja, die twee jongens! “, is de reactie van een meisje. “Maar ik vond die laatste ook goed.“ Met “die twee jongens“ bedoelen ze Ewout & Etienne, “die laatste“ is Nicolien Opdam. De derde finalist, Marleen Bekker, mocht het publiek warmspelen.

Spanning

Het twaalfde Studenten Cabaret Festival vindt dit jaar voor het eerst plaats in de grote zaal van schouwburg Odeon. Organisator Stichting Dadalos hoopte op 350 bezoekers, maar de 500 kaarten waren uitverkocht. De zaal is gevuld met voornamelijk studenten. Tot aan de tweede galerij is het zoeken naar een plaatsje. Marleen Bekker komt zonder iets te zeggen het podium op en draagt haar accordeon om haar nek. In het midden van het podium blijft ze staan. Armen langs het lichaam, maffe grijns op haar gezicht. Daarmee scoort ze een eerste grinnik van de zaal. Langzaam brengt ze haar hand naar het instrument. Ze maakt een haakje los, wat je normaal gesproken niet zou horen. Maar omdat iedereen ademloos zit te wachten op wat komt, klinkt het helder en duidelijk. Vervolgens begint ze met een lief stemmetje te zingen: “Ik ben het meisje met de accordeon.“ Daarna herhaalt ze die procedure, nu in een ruwe metalversie.

Eigenlijk begint ze dan pas echt. In haar goed opgebouwde, gestructureerde programma legt ze bijvoorbeeld haar theorie over mammofenine uit. “Mannen moéten naar borsten staren, anders gaan ze dood.“ Maar ook vertelt ze dat ze in training is voor liefdesgodin en dat dat geen pretje is. Bovendien doet ze een canon met de bezoekers. Het liedje is getiteld:“Ik wil niet dat mijn kut koud wordt“. Als absurdistisch kun je het wel omschrijven.

Konijnen

Ewout & Etienne hebben een heel andere stijl. Zij springen onder opzwepende muziek het podium op. Met Etienne als gevoelige, nette aangever en Ewout als botte afmaker hebben ze de bezoekers snel in de stemming. Zo vertelt Ewout dat hij heel trots is op zijn opa. Die duizenden onderduikers onderdak heeft gebracht. Niet in zijn huis, maar in de trein. Want hij zat bij de spoorwegen. “De Nationale Spoorwegen...eh...Bedrijf.“ De twee cabaretiers gaan in op een krantenkop van de Metro. “Géén overlast door sneeuw. Zo ken ik er nog wel een paar: parlementsleiders lopen niét naakt door de Tweede Kamer.“

Ze scoren vooral door hun imitaties. Jos Brink, Dolf Jansen, Youp van het Hek, ze kwamen allemaal voorbij. De leukste is nog wel die van Steve Irwin, de krokodillenjager. Ewout & Etienne halen een meisje het podium op, die ze konijnenoren opzetten. Ewout gaat het fascinerende “wildlife“ van wat dichterbij bekijken. Eén keer in de maand kan ‘this beautiful bunny’ behoorlijk gevaarlijk zijn, zo verzekert hij de kijkers.

Hekkensluiter van de finalisten is Nicolien Opdam. Als zij eveneens met een accordeon het podium opkomt, bekruipt een déjavu-gevoel. Zij is snel klaar met het bespelen van het instrument, want ze kan “maar een paar tonen uit die trekzak krijgen”. Zij deelt haar geboorteverhaal met de zaal. “Eerst kwam een heleboel bloed, poep en een lever. Net toen ze het op wilden ruimen met een stofzuiger zei mijn vader: wacht, er ligt nog iets tussen!” Nicolien beweert als kind “helemaal geil” te worden van de Efteling. Alleen de laven kunnen haar gestolen worden.

Later sluit ze zich aan bij studentendispuut ‘Pro vagina felix’. Na veel moeite en ontgroening treft ze in dat huis alleen maar laven! Die ze daarna stelselmatig verzuipt, vermoordt of rookt. De manier waarop ze het programma opvoert, boeit tot aan het einde toe. Waar ze zelfmoord pleegt in de Eftelingse achtbaan.

Groeien

De juryleden zijn Astrid de Jong, Martin Verdoorn, Michael Kroegman, Maarten Kruimer en Caitlin van der Maas. Zij hebben allen wel iets met drama of cabaret. Zo deed De Jong een aantal jaar geleden zelf mee aan het festival, terwijl Verdoorn presentator en cabaretkenner is. Kroegman is acteur en docent drama. Voorzitter de Jong vertelt niet lang nodig te hebben gehad om te beslissen wie de juryprijs zou krijgen. “Eigenlijk waren we in twee minuten klaar.” Maar eerst kondigen presentatoren Ilja de Jong en Richard Kuper de winnaar van de publieksprijs aan.

Met 273 stemmen winnen Ewout & Etienne honderd euro. Met de woorden “deze persoon heeft duidelijk goed contact met publiek en kan veel groeien” krijgt Marleen Bekker de publieksprijs overhandigd en een cheque van 150 euro. Ook de juryprijs, met een bedrag van tweehonderd euro, wordt toegekend aan Ewout & Etienne. Eigenlijk vindt De Jong het wel een beetje jammer: “We wilden alle finalisten wel met een prijs naar huis laten gaan.”