INTERVIEW STENTOR
     

 

INTERVIEW STENTOR door Mirjam Doornbusch

Ewout en Etienne bang voor foute grappen

4 NOVEMBER 2004 - ZWOLLE - In de stationsrestauratie zitten Ewout en Etienne, de winnaars van de publieksprijs van het Groninger Studenten Cabaret Festival, driftig te overleggen. Voor hen op tafel liggen verfrommelde kladjes en een gele dummy getiteld ‘Ewout is de koning‘. Ook zij hebben vernomen dat Theo van Gogh is vermoord. Een goede reden om de inspiratiekraan te laten lopen voor een paar harde actuele grappen.

Ewout Jansen (21) en Etienne Kemerink (19) wonnen afgelopen vrijdag de publieksprijs in de stadschouwburg van Groningen.

Sinds een klein jaar timmeren de studenten Recht en Scheikunde behoorlijk aan de weg van het cabaret. Eerder dit jaar sleepten ze de publieks- en juryprijs op het Zwols Cabaret Festival in de wacht, vervolgens zegevierden ze op het Ukien Cabaret festival en wonnen ze de publieksprijs en de ‘Gouden Traptree‘ op het UvA (Universiteit van Amsterdam) Cultureel Festival. Ze zijn lekker bezig. Maar voordat ze vertellen hoe het ze echt vergaat, moet het ‘overleg‘ nog even worden afgemaakt. Ewout woont in Amsterdam en Etienne in Zwolle, dus dit is het moment om de briljante invallen uit te wisselen.

Ewout spuit ideeën en Etienne bepaalt of het kan of niet. Is het niet een beetje ongepast om grappen over de moord te maken? ‘Nee‘, antwoordt Ewout. ‘Toen ik hoorde dat Theo van Gogh was vermoord, werd ik echt geraakt. Mijn vader heeft hem gekend en ik heb hem zelf ook wel eens ontmoet. Maar wij zeggen in ons nieuwe programma dat er nooit iets in Nederland gebeurt. En dat kan nu niet meer. Er gebeurt wel wat.‘ De actualiteit is juist de drijfveer voor cabaretiers, dus het duo kan er niet om heen. Toch vinden ze het moeilijk om te bepalen wat wel en niet kan. ‘In een vorig programma maakten we grappen over de aardbeving in Bam, waarbij duizenden mensen zijn omgekomen‘, illustreert Ewout. ‘Iedereen moest lachen, maar toen we een grap over de dood van Guusje Nederhorst maakten, kon dat opeens niet. Best hypocriet eigenlijk.‘

BEDREIGINGEN

De moord op Theo van Gogh heeft te maken met vrijheid van meningsuiting. Ewout en Etienne vinden dat een zorgwekkend en beangstigend feit. Cabaretiers zijn immers ook mensen van het vrije woord. ‘Ik durf haast niet meer‘, geeft Ewout toe. ‘We hebben een keer op een cabaretfestival drie grappen gemaakt over Murat (de scholier die een leraar doodschoot, red.) Na de eerste grap stond een man op uit de zaal en zei: ‘‘Ik ben de neef van Murat. Kappen nu of ik schiet je dood.‘‘ Dat was best eng.‘ ‘Het gaat nu goed. Laat Hans Teeuwen de echt harde grappen maar maken of die lui uit Kopspijkers. Die kunnen dat maken. Wij niet, wij hebben nog geen naam‘, voert Etienne aan.

Toch hebben ze, mede dankzij de publieksprijs van het Groninger Cabaret Festival, genoeg naam gekregen voor diverse interviews en een felicitatiemailtje van John Berends, de wethouder van Cultuur. Ook het studentenpubliek weet wie ze zijn. Nu nog de boekingen, grote theaterzalen en een goed salaris. Maar voor het zover is, steken de heren flink de handen uit de mouwen. Zo zijn Ewout en Etienne de grondleggers van Topcabaret. Elke tweede woensdag van de maand staat Studentensociëteit Het Vliegende Paard in het teken van cabaret. ‘Er komen goede cabaretiers; meiden met ballen en jongens met tieten. Het is echt heel grappig om dat naast elkaar te zien‘, aldus Etienne. Zelf treden ze ook op die avonden op.

En er ligt een videoclip in het verschiet, getiteld ‘Lekker‘. Dat is voor de public relations. Wie weet komen ze ermee op tv-zender Fox. In de clip ontaardt Etienne, de rustige, gevoelige, Marco Borsato-achtige helft van het duo, langzamerhand in een beestachtige griezel die zijn minnares in stukken snijdt, terwijl Ewout zich te goed doet aan ‘tien lekkere chicks‘. ‘Wil je ze zien?‘, vraagt hij terwijl hij zijn mobiele telefoon uit z‘n broekzak trekt.

Op het schermpje staat een foto van een groepje jonge dames in bikini. ‘Als je vriendin dat ziet!‘, roept Etienne. ‘Ja, zeg. Ga een beetje in de krant zeggen dat ik een vriendin heb. Straks ben ik bekend en dan weet iedereen dat al. Zo maak ik toch geen enkele kans op vreemdgaan‘, grapt Ewout.